Lasten pelaamisen hyödyt ja haitat

Odottaako perheenne uutta jäsentä? Pienen lapsen kasvattaminen on vaikea ja vastuullinen tehtävä. Yksi sen tärkeimmistä ja merkittävimmistä osista on oikeanlaisten aktiviteettien tarjoaminen lapsille. Rakentavat ja kehittävät harrastukset kasvattavat lapsesta älykkään ja aktiivisen aikuisen, kun taas haitalliset aktiviteetit ruokkivat epätoivotumpia piirteitä ja käyttäytymismalleja.

Nykyaikana yhä suurempi osa vapaa-ajasta vietetään verkossa ja erilaisten digilaitteiden äärellä. Videopelit ja pelaaminen ovat kenties suosituin yksittäinen harrastus myös suomalaisten lasten ja nuorten keskuudessa. Tämä herättää monissa aikuisissa vahvoja reaktioita. Voidaanko pelaamisen hyödyt lapselle voi maksimoida ja sen haitat minimoida, ja miten?

Pelaamista on pitkään pidetty haitallisena ja jopa turhana ajanhukkana. Totuus kuitenkin on toisenlainen. Myös aikuiset pelaavat yhä enemmän. Aikuisille suunnatut video slots ja aikuisille kasinon pelisivustot ovat suositumpia kuin koskaan.

Mielipiteitä jakavat videopelit

Videopeleistä on tullut viimeisten vuosikymmenien aikana osa modernia kulttuuria. Nykyisin kaikki pelaavat, eikä tietokoneiden parissa puuhastelu enää ole vain nörttien hupia. Lapsen pelaamista ei kannata pelata turhaan, sillä se voi olla myös kehittävä ja rakentava harrastus. Tämä vaatii kuitenkin lapsen pelaamisen ohjaamista ja kontrolloimista.

Pelaamisen sosiaalisuus

Pelaaminen verkossa on ensisijaisesti sosiaalinen tapahtuma. Internetin ansiosta lasten ei tarvitse lähteä potkimaan palloa takapihoille viettääkseen aikaa toisten lasten kanssa. Pelaamisen sosiaalisuus onkin vahvuus, jota kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi lapset, joilla ei ole ystäviä lähipihoilla ja -alueilla, voivat pitää yhtä kauempana asuviin kavereihinsa pelaamisen avulla. Lisäksi pelikavereista voi kehittyä elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Pelaamisen sosiaalisuudella on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Jos lapsen kaikki sosiaaliset kontaktit ja ystävyyssuhteet rajoittuvat pelimaailmoihin, niin pelaamisen päätyttyä yksinäisyys voi iskeä. Lisäksi verkossa kehittyvät sosiaaliset taidot eivät aina sovellu sellaisinaan oikeaan elämään. Niinpä pelikavereiden vastapainoksi olisi hyvä olla sosiaalista elämää myös oikeassa maailmassa.

Pelien sisältö

Videopelien aiheet ja sisältö vaihtelevat laidasta laitaan. Kuten jo aluksi mainittiin, niin nykyisin aikuisille sekä juonenkäänteidensä että teemojensa puolesta suunnatut pelit ovat yhä suurempi kulttuurillinen ilmiö. Usein pelaamisen kritisoinnissa nostetaan esimerkeiksi väkivaltaiset pelit, joiden sisältöä ei voi kuvailla kovinkaan sivistyneeksi.

Niiden vastapainoksi on muistettava myös mainittava kaikki ne pelit, joiden tarinankirjoitus vetää vertoja parhaimmille elokuville ja romaaneille. Videopelit voivat tarjota taiteiden ja tarinoiden tavoin lapsille kasvattavia ja opettavaisia kokemuksia, joiden avulla maailmasta ja ihmisyydestä oppii paljon.

Pelaaminen kohtuudella

Yhdenkään lapsen ei tulisi viettää kaikkea aikaansa vain yhden aktiviteetin tai harrastuksen parissa. Olipa kyse sitten käsipallosta tai tietokonepeleistä, niin vain yhteen asiaan keskittymällä käsitys maailmasta ja sen mielekkyydestä jää kapeaksi. Niinpä myös videopelejä tulisi pelata kohtuullisissa määrin. Pelaamisella voi olla oma merkityksensä ja paikkansa lapsen arjessa, mutta se ei saa olla ainoa syy lapselle nousta aamuisin sängystä.

Lauta- ja korttipelien voima

Videopelien lisäksi on hyvä muistaa myös perinteisten lauta- ja korttipelien olemassaolo. Perinteiset pelit tuntuvat jäävän videopelien varjoon, mutta niiden merkitystä mielekkäälle lapsuudelle ei pidä unohtaa. Korttipelit ovat tutkitusti oiva keino jumpata aivoja, kehittää kykyä tehdä nopeita päätöksiä ja parantaa muistia.

Korttipelien lisäksi myös lautapelien hyödyt ovat kiistattomat. Ne opettavat lapsille ja vanhemmillekin pelaajille monipuolisesti erilaisia pedagogisia taitoja, joista on hyötyä elämän eri vaiheissa. Lisäksi perinteisten pelien pelaaminen on hauskaa. Tästä kertoo niiden suosio myös nuorten pelaajien keskuudessa. Videopelien suosiosta huolimatta sekä nuoret että vanhat pelaajat haluavat yhä nauttia myös lautapeleistä ja niiden rennosta tunnelmasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *