Suomalaisten suosituimmat nimet kautta aikojen

Olet varmasti törmännyt aikaisemmin listoihin nimistä, jotka ovat olleet aina kyseisen vuoden suosituimmat nimet syntyneiden lapsien keskuudessa. Päätimme kuitenkin vaihteeksi koota hieman erilaisen listan nimistä, nimittäin koota yhteen suomalaisten kaikkien aikojen suosituimmat nimet. Tämän lisäksi myös hieman pohdimme, että miksi juuri nämä kyseiset nimet ovat ja ovat olleet suomalaisten suosiossa.

Tässä ovat Suomen suosituimmat nimet kautta aikojen!

Suosituimmat naisten nimet kautta aikojen

 1. Maria
 2. Helena
 3. Johanna
 4. Anneli
 5. Kaarina
 6. Marjatta
 7. Anna
 8. Liisa
 9. Annikki
 10. Sofia

Suosituimmat miesten nimet kautta aikojen

 1. Juhani
 2. Johannes
 3. Olavi
 4. Antero
 5. Tapani
 6. Kalevi
 7. Tapio
 8. Matti
 9. Mikael
 10. Ilmari

Mitä syitä suosion takaa oikein löytyy?

Tulivatko nimet tai ainakin osa nimistä sinulle yllätyksenä? Kannattaa ottaa siis huomioon, että listoihin on laskettu mukaan ensimmäisten nimien lisäksi myös toiset ja kolmannet etunimet. Jälkimmäisiä etunimiä on luonnollisesti ensimmäisiä nimiä enemmän. Yleensä tuppaa olemaan niin, että jälkimmäiset nimet ovat huomattavasti perinteisempiä, kuin ensimmäiset nimet ja ne pysyvät myös suosittuina vuosikymmenistä toisiin. Jälkimmäisten etunimien pysyvää suosiota selittää ainakin se, että niissä usein ilmennetään perhesuhteita. Niinpä kaikkien aikojen suosituimmat nimet pysyvät melko samoina. Pojanpojalle annetaan todella usein isoisän nimi ja taas tyttärentyttärelle isoäidin nimi.

Muoti nimissä näkyy eniten ensimmäisissä etunimissä

Ensimmäisten etunimien antaminen on huomattavasti vapaampaa ja myös kokeilevampaa kuin toisten tai kolmansien etunimien. Siksi ensimmäisten etunimien joukossa on usein aina uusia ja moderneja nimiä. Samalla kun pohtii uusia ja moderneja nimiä, niin voi myös suunnata katsomaan markkinoiden parhaat nettikasinot ilman rekisteröitymistä. Ties vaikkapa niiltä löytyisi jotain aivan uusia ideoita etunimien keksimiseen!

Suomen suosituimmat nimet kautta aikojen ovat monesti kristillisperäisiä. Naisten nimien osalta näin on melkeinpä poikkeuksetta. Tätä ei tule varmasti aina ajatelleeksi enään tänä päivänä, mutta näin asia vain on. Kristinuskolla on ollut vahva vaikutus suomalaisten etunimiin. Raamatun nimistä esimerkiksi Maria on kristillisiä juuria selkeästi omaava nimi, ja Marjatta on sen suomalainen nimiasu. Kahdeksatta sijaa pitävä Liisa on puolestaan Elisabetin lyhennelmä. Nimi Anna ja sen suomalaiset nimiasut Anneli ja Annikki taas viittaavat Neitsyt Marian äitiin Annaan, jota ei tosin mainita Raamatussa vaan kristillisessä perimätiedossa. Helena, Sofia ja Katariinasta muotoutunut Kaarina ovat sen sijaan varhaiskirkon nais pyhimyksiä.

Miestenkin nimistä valtaosa tuppaa on kristillistä alkuperää. Monet niistä ovat olleet käytössä jo keskiajalla. Johannes ja sen suomalainen nimiasu Juhani juontavat myös juurensa Raamattuun. Antero viittaa Uuden testamentin Andreakseen, Tapani varhaiskristilliseen marttyyriin Stefanukseen, Matti pohjaa Raamatun Matteukseen ja Mattiakseen, ja Mikael on arkkienkelin nimi. Myös Olavi on omaksuttu Suomeen jo keskiajalla, ja se viittaa Norjan Olav-kansallispyhimykseen. Kalevi, Tapio ja Ilmari ovat kuitenkin muinaissuomalaista alkuperää. Ne tulivat suosituiksi Kalevalan vaikutuksesta 1800-luvulla, jolloin kansallisuusaate oli Suomessa voimissaan. Tähän aikaan suomalaisten keskuudessa oli ajatus, että suomalaisille pitäisi antaa suomalaiset etunimet

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *