Oman nimen vaihtaminen — Näin prosessi etenee

Kasteessa tai nimiäisissä saatu oma nimi ei välttämättä aina käy yhteen aikuisena olevan identiteetin kanssa. Joillekin nimen muuttaminen voi kuulostaa radikaalilta ratkaisulta, mutta useimmiten se on vuosien harkinnan tulos ja vaikkei näin olisikaan, on tietyn ikäisellä henkilöllä mahdollisuus muuttaa oma nimensä niin halutessaan. Miten prosessi sitten onnistuu ja paljonko se tällä hetkellä maksaa?

Kuka voi vaihtaa oman nimensä

Nimenmuutoshakemuksen pystyy jättämään 15 vuotta jo täyttänyt Suomen kansalainen. Alaikäisten henkilöiden tapauksessa voi kuitenkin olla, että huoltajiin ollaan yhteydessä asian tiimoilta ja heitä kuullaan.

Jokaisella on pakko olla  yhdestä neljään etunimeä sekä sen lisäksi sukunimi. Oman nimen pystyy vaihtamaan Suomen kansalainen, jonka tiedot on merkitty väestörekisteriin. Ulkomaillakin asuvat suomalaiset voivat jättää nimenmuutospyynnön, jos he eivät asu Tanskassa, Norjassa tai Ruotsissa.

Etunimen muutoksen voi pyytää täyttämällä hakemuksen nimen muutoksesta digi- ja väestötieviraston sivuilla. Muutoksiin kuuluvat nimen vaihdot, nimien järjestyksen muuttaminen tai esimerkiksi nimien lisääminen. Sen lisäksi nimien yhdysmerkkejä pystyy poistamaan tai lisäämään.

Voi olla, että etunimi on muutettu ulkomailla asumisen aikana ja toisen maan viranomaisten alaisuudessa. Tällöin nimenmuutos ei maksa, vaan kyse on ilmoitusluontoisesta asiasta. Tällöin riittää pyyntö nimitiedon tallentamisesta ja se on maksutonta.

Prosessin pituus vaihtelee

Nimenmuutoksen prosessi vaihtelee vaihdettavasta nimestä sekä hakemuksen jättöpaikasta riippuen:

  • Jos hakemuksen on jättänyt verkossa ja se on samalla maksettu sekä hakemukseen on jätetty kaikki tarvittavat tiedot, on käsittelyaika kuudesta kymmeneen viikkoa.
  • Jos hakemus tehdään muuta kautta, esimerkiksi paperisena, niin käsittelyaika riippuu siitä, miten pian tarvittavat käsittelymaksut sekä liitteet toimitetaan hakemukseen. Käsittelyaika on tällöin pidempi, kahdesta neljään kuukauteen.
  • Jos vaihdettava nimi on sellainen, ettei digi- ja väestövirastossa olla varmoja sen käypäisyydestä, etenee hakemus nimilautakuntaan. Siellä nimeä punnitaan niin juridisista kuin eettisistäkin näkökulmista. Tällöin käsittelyajan pituus voi olla vieläkin pidempi silloisesta käsittelyjonosta riippuen.

Jos haluaa prosessin siis etenevän jouhevasti, kannattaa nykyään suosia sähköistä hakemusta. Silloin käsittelyajat eivät ole niin pitkiä, mitä esimerkiksi paperisessa hakemuksen versiossa.

Nimen vaihtaminen ei ole ilmaista

Etunimen vaihtaminen maksaa kaikkia käsittelyväyliä pitkin 55 euroa. Kun käsittelymaksu on maksettu, se otetaan jonoon odottamaan käsittelyä.

Jotkut ovat kritisoineet sitä, miksi oman nimen muuttaminen ei ole ilmaista. Kyseessä on kuitenkin prosessi, jossa on monta vaihetta. Sen lisäksi nimenmuutoshakemuksia tulee niin paljon, että sitä varten on luonnollisesti jouduttu palkkaamaan työntekijöitä, jotka ovat perehtyneet nimenmuutokseen liittyviin asioihin.

Jos nimen vaihtaminen on ajankohtaista, mutta siihen ei ole juuri sillä hetkellä varaa, on pikavippi tarvittaessa hyvä keino saada pieni rahasumma, jonka pystyy maksamaan nopeasti takaisin. Rahan lainaaminen voi tuntua vähäpätöiseltä vuosikausien harkintaan verrattuna, ja sitä saa tarvittaessa nopeasti.

Kyseessä suhteellisen yleinen ilmiö

Hakemuksia nimen vaihtamista varten saapuu noin kolme tuhatta kappaletta vuodessa. Luku on pysynyt suurin piirtein samana jo vuosia.

Oman nimensä muutoksen pystyy toteuttamaan ilman sen kummempia perusteluja yhden kerran pelkällä ilmoituskaavakkeella. Jos nimeä aikoo muuttaa useamman kerran, täytyy muutosta hakea maistraattiin toimitettavalla hakemuksella. 

Suuri vaikutus identiteettiin

Monelle nimen vaihtaminen on tuonut sisäisen rauhan. Moni myös pyörittelee ajatusta mielessään vuosikausia, ennen kuin uskaltaa tehdä asialle mitään.

Nimen vaihtamisessa ei kannata miettiä liikaa, mitä muut ajattelevat. Jos henkilö ei itse ole sinut oman nimensä kanssa ja uusi nimi lisää hyvinvointia, kannattaa miettiä, mikä painaa omassa vaakakupissa eniten.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *