Miten kotitalous voi säästää rahaa? 5 loistavaa keinoa

Kotitalouksia on niin paljon erilaisia, kuin on erilaisia ihmisiäkin. Ne vaihtelevat yhden hengen talouksista niin sanottuihin suurperheisiin ja lapsettomiin pariskuntiin. Yksi asia on kuitenkin yhdistänyt talouksia vuosisatojen ajan – nimittäin halukkuus säästää rahaa.

Varsinkin tänä vuonna ollut maailmanlaajuinen taloustilanne on vaikuttanut säästämiseen siten,, että ihmiset ovat yhä tietoisempia omista kuluistaan sekä säästämisestään. 

  1. Unohda einekset

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, miten paljon esimerkiksi valmis pastakastike tai hiilihapotetun veden ostaminen hoikentaa lompakkoasi? Vaikka einesruuat voivat joissakin tapauksissa tuntua edullisilta, voi ruuan ravintoarvoja tarkastelemalla huomata, että ravintorikkaan ruuan syöminen on pitkällä tähtäimellä viisaampaa.

Myös valmiin leivän tai pullan ostaminen tulee kalliimmaksi, kuin, että leipoisi itse kotitekoisia ja uunituoreita sämpylöitä tai kahvileipää. Itse valmistettua ruokaa pystyy pakastamaan ja näin ollen sulattamaan myöhempää käyttöä varten. Näe hieman vaivaa ja säästä!

  1. Lainojen/osamaksujen yhdistäminen

Vuosien saatossa meille kertyy velkaa, mikä on hyvin luonnollista. Sitä pidetään niin sanotusti elämän kiertokulkuna. Lainoja tai osamaksuja otetaan suurempia investointeja varten, kuten oman asunnon oston yhteydessä tai parempaa autoa hankkiessa.

Silloin lainojen yhdistäminen voi tulla kysymykseen, jos haluaa säästää pitkän pennin. Lainojen ottaminen eri paikoista on helppoa ja onkin fiksua vertailla eri lainoja keskenään, mutta yhdistelmälaina on pidemmällä tähtäimellä monesti vieläkin viisaampi vaihtoehto. Tällöin lainan korot voi yhdistää yhden lainan korkoihin, jolloin säästöä voi tulla mukavasti jo kuukausitasolla.

  1. Kasvata oma väri hiuksiin

Tämä voi kuulostaa hullulta säästövinkiltä, mutta ihmiset, jotka värjääväät hiuksiaan tai käyttävät esimerkiksi hiustenpidennyksiä – joutuvat pullittamaan todella paljon väriaineisiin tai kampaajan penkkiin. Paitsi että se vie aikaa, se vie myös rahaa.

Ryhdy sinäkin trendien aallonharjalle ja harkitse vakavasti oman luonnollisen sävysi kasavattamista. Myös pelkän lyhyen hiusmallin ainaisen parturoinnin muuttaminen pitkiksi hiuksiksi säästää todella paljon, jos läheisesi ei sitten ole kätevä käsistään ja ala parturoimaan hiuksia itse.

  1. Ota lisää työvuoroja – jos mahdollista

Tätä ei välttämättä moni halua kuulla, mutta toimii joka kerta. Niin sunnuntailisät, kuin esimerkiksi yövuorot kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää, sillä niiden avulla saa tehokkaasti rahaa säästöön.

Moni tekee mahdollisuuksien mukaan myös useampaa työtä, jolloin esimerkiksi aamuvuoron jälkeen tai päivätyön lisäksi voi joinakin päivinä kipittää suoraan ilta- tai yövuoroon. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä niin, että palaa loppuun, mutta esimerkiksi valoisampana vuodenaikana voi lisäboostin hyödyntää lisävuorojen muodossa.

  1. Suosi halpismerkkejä

Oletko koskaan huomannut, että esimerkiksi suomalainen sokeri on tasalaatuista ja jotkut tuotemerkit valmistavat sen samassa tehtaassa, mutta myyvät sitä eri hinnoin? Tähän kannattaa kiinnittää elintarvikkeissa huomiota, eikä antaa etiketin liikaa hämätä.

Myös esimerkiksi kosmetiikassa voi suosia hyvinkin niin sanottuja halvempia merkkejä, huomiota täytyy vain kiinnittää enemmänkin ainesosiin eikä siihen, mitä tuote lupaa. Muutamankin euron säästöistä tulee pitkässä juoksussa suuria säästöjä.

Huomion kiinnittäminen valintoihin

Elämä muodostuu valinnoista. Niistä, joihin voimme vaikuttaa ja, joihin emme voi vaikuttaa. Oli se sitten kallis harrastus, merkkilaukut tai kalliimmat autot, on meillä jokaisella elämässä asioita, joista saamme hyvää oloa.

Kun kiinnitämme entistä enemmän huomiota näihin asioihin – voimme tehdä suuriakin säästöjä. Niin, että voimme sitä kautta saada jotain suurempaa pitkällä tähtäimellä. Kannattaa siis oikeasti kiinnittää huomiota arjen valintoihin ja sitä kautta säästämiseen.

Vaikka pienet teot ja muutokset voivat tuntua siinä hetkessä jopa turhilta, voi kilohinnan tuijottaminen kaupassa tai työmatkan vaihtaminen pyöräilyyn luoda todella suuria muutoksia taloudelliseen tasapainoon. Kukapa ei haluaisi rahaa säästöön?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *