Urheilu, historia vai luonto – Mistä inspiraatiota nimelle?

Etunimien valitseminen ja antaminen ovat suurimpia päätöksiä, jotka uudet vanhemmat tulevat koko elämässään tekemään. Lapsi tulee kantamaan nimeään luultavasti elämänsä loppuun asti, joten vanhemmat eivät halua tehdä hätiköityä valintaa. Kauniita ja merkityksellisiä nimiä on kuitenkin lukematon määrä, ja sen oikean löytäminen voi tuntua melkein mahdottomalta tehtävältä. Siksi onkin hyvä pohtia, mistä aihepiiristä oman perheen uuden jäsenen nimelle voi ammentaa inspiraatiota.  

Nimen valinnassa ei ole oikeita tai vääriä ratkaisuja. Jokainen nimi on yhtä hyvä ja arvokas, kunhan se ei ole loukkaava tai hyvän maun vastainen. Perinteisesti Suomessa on annettu sukuhistoriaan ja luontoon liittyviä nimiä. Nykyisin yhä useampi lapsi saa nimensä modernimpien ilmiöiden inspiroimana. Esimerkiksi videopelien vakiintuminen osaksi kulttuuriamme, uudet kasinot ja muut pelimaailman ilmiöt ovat johtaneet siihen, että peleistä ja muusta viihteestä on tullut yhä yleisempi inspiraation lähde nimille. 

Sukuhistoria kunniaan 

Monilla perheillä ja suvuilla on nimiä, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle. Suvun perinteiden mukaan nimeäminen on ollut Euroopassa tapa jo vuosisatojen ajan, eikä se näytä olevan katoamassa minnekään. Perinteiden kunnioittaminen nimeämällä lapsi suvussa kulkevan nimen mukaan on aina yhtä tyylikäs ja klassinen tapa hoitaa nimen valitseminen.  

Muusta historiasta ammentaminen 

Nimen voi inspiroida sukuhistorian lisäksi myös laajempaan ja yleisempään historiaan liittyvät henkilöt tai tekijät. Tutkijaperhe voi nimetä lapsensa tieteenhistorian suurmiesten tai -naisten mukaan, kun taas intohimoisten matkustelijoiden lapsen nimeksi voidaan antaa kuuluisten löytöretkeilijöiden nimien suomalaiset versiot. Omaa mielikuvitusta ja omia kiinnostuksenkohteita on enemmän kuin soveliasta käyttää nimen valinnassa myös silloin, kun halutaan antaa historiallinen nimi. 

Urheilu- ja urheilusankarit kunniaan 

Monille meistä urheilu tai oma rakas urheiluseura ovat elämän tärkeimpiin kuuluvia asioita, jotka auttavat jaksamaan arjen haasteiden läpi. Sukuhistoriassa kulkevien nimien tavoin myös saman urheilujoukkueen kannattaminen voi tuoda sukupolvet yhteen yhteisten kiinnostustenkohteiden ja ajanvieton pariin. Mikäpä olisikaan siis parempi tapa nimetä lapsi kuin oman perheen suosikkijoukkueen seuralegendan mukaan? Kenties tähtipelaajan mukaan nimetystä lapsesta kasvaa tulevaisuuden urheilutähti tai ammattiveikkaaja, jolla on veikkausvihjeet hallussa.  

Taide ja taiteilijat 

Urheilun lisäksi taide on valtava voimavara, joka tekee jossain muodossa kaikkien arkielämästä mielekkäämpää ja kiinnostavampaa. Olipa sitten kyseessä radiohittien kuuntelu, klassikkoromaanien lukeminen tai uusimpien taideperformanssien ihmettely museoissa, taiteella on annettavaa meille kaikille. Siksi ei ole ihme, että monet vanhemmat nimeävät lapsensa merkittävien kuvataiteilijoiden, kirjailijoiden tai laulajien sekä muiden muusikoiden mukaan. 

Itse taiteilijoiden mukaan nimeämisen lisäksi inspiraatiota voi hakea myös taideteoksista ja niiden aiheista. Klassikkoromaanit vilisevät voimakkaita hahmoja, joiden tunteisiin samaistuminen on mitä voimakkain kokemus. Yksi jos toinenkin lapsi on saanut nimensä tällaisten kokemusten inspiroimana. 

Luonto – Suomalaisten suosikki 

Suomalaisten sanotaan olevan erityisen luonnonläheistä kansaa. Oli tämä sitten totta tai ei, niin ainakin suomalaisten nimissä luontoaiheet toistuvat jatkuvasti. Perinteisten luontoaiheisten nimien suosio on pysynyt suurena vuosikymmenien ajan, ja uusia luontoaiheisia nimiä keksitään vieläkin. Kun yhä suurempi osa suomalaisista asuu maaseudun ja metsien sijaan kaupunkien betoniviidakoissa, niin luontoaiheisen nimen antaminen oman lapselle on tyylikäs tapa osoittaa omaa kunnioitusta luontoa, sen kauneutta sekä sen monimuotoisuutta kohtaan.  

Monilla luontoaiheisilla nimillä on myös vahva yhteys perinteisiin suomalaisiin uskomuksiin ja vanhaan muinaiskulttuuriin. Näin ollen luontoaiheisilla nimillä voi olla kaksoismerkitys. Toisaalta ne kertovat luontosuhteesta ja sen vaalimisesta, mutta toisaalta ne tuovat mieleen vanhat perinteet, joiden ylläpitäminen modernissa maailmassa voi olla haastavaa. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *