Kulutusluotto turvaa perheen talouden vaikeina aikoina

Vaikka omaa taloutta hallitsisi jokaista yksityiskohtaa myöten aina tiukasta budjetoinnista kuittien kategorioimiseen, odottamattomat kulut saattavat silti yllättää varovaisimmankin budjetoijan. Työtuntien puolittuminen, nousevat elinkustannukset, arvaamaton putkiremontti tai auton huolto saattavat tuupata oman talouden hikikarpaloita nostattavaan tilanteeseen.

Nykyään on kuitenkin helppo hakea kulutusluottoa netistä ilmaisella hakemuksella ja vakuudeton laina voi auttaa turvaamaan perheen arjen silloinkin, kun taloudessa on tiukkaa syystä tai toisesta.

Kulutusluotto on yksinkertainen laina, jonka avulla omaan talouteen voi saada hieman pehmikettä ja voit huokaista helpotuksesta, kun laskut saa maksettua ja budjetointiin tulee lisää pelivaraa. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, mikä kulutusluotto on ja miten se voi auttaa perheen talouden suunnittelussa vaikeina aikoina.

Mikä on kulutusluotto ja miten se toimii?

Aina tietysti toivoo, ettei lainan ottamiselle tulisi tarvetta, mutta kuka tahansa voi tuntea takaraivossa jumputtavien maksamattomien laskujen luoman migreenin kiristyksenä otsallaan. Vaikka talous olisi suunniteltu piirua myöten kuntoon, sateiset päivät saattavat yllättää esimerkiksi odottamattomien laskujen tai vähentyneiden työtuntien muodossa. 

Kulutusluottoa on helppo hakea netistä ilmaisella hakemuksella ja parhaassa tapauksessa luoton voi saada jo päivän sisällä omalle tilille. Vakuudettomat kulutusluotot ovat maksimissaan 70 000 euroon saakka myönnettäviä kertalainoja, jotka maksetaan hakijan tilille kerralla ja jonka hakija voi käyttää haluamaansa kohteeseen.

Kulutusluotto on niin sanottu kertalaina, eli kun se on maksettu tilille, se lyhennetään pois kuukausittaisilla lyhennyksillä. Kuukausittaiseen lainanlyhennykseen sisältyy sekä laina pääomaa, korkoa että kuluja ja lyhennyksen summa riippuu muun muassa haetusta lainasummasta sekä valitusta maksuajasta.

Kulutusluottojen hyvät puolet

Kulutusluottoja haetaan silloin, kun äkillinen rahantarve koputtaa ovelle. Yksinkertainen kulutusluotto on suomalaisten yleisin lainavalinta monesta syystä.

Korkeat lainasummat

Kulutusluottoa voidaan myöntää parhaimmillaan jopa 70 000 euroon saakka ilman vakuuksia ja takaajia, joten kulutusluoton avulla on mahdollista maksaa pois niin suuria kuin pieniäkin kuluja. 

Kulutusluotto sopii hyvin myös lainoje yhdistelemiseen, eli jos sinulle on kerääntynyt paljon pieniä pikavippejä tai luottokorttivelkaa, kulutusluoton avulla voi olla mahdollista maksaa pienemmät lainat alta pois. 

Pitkä maksuaika

Siinä missä pienemmät pikavipit ja pienlainat pitää yleensä maksaa takaisin muutamien viikkojen tai kuukausien sisällä, kulutusluotossa maksuaika voi olla jopa 15 vuotta. Kulutusluoton ottamalla omaa taloutta ei siis tarvitse vetää liian tiukalle, vaan voit säätää maksuajan niin, että kuukausittain lyhennettävä lainasumma sopii omaan talouteesi. 

Asiallinen korko

Kulutusluotoissa on myös pienempiin lainoihin verrattuna usein asiallisempi nimelliskorko ja todellinen vuosikorko. Lainasta maksetaan korkoa aina joka kuukausi, kun se on avoinna, ja kulutusluottojen pidemmät maksuajat tarkoittavat pankille tietysti enemmän korkoa verrattuna pienlainaan, joka maksetaan yleensä takaisin parissa kuukaudessa.

Kulutusluoton voi käyttää haluamaansa kohteeseen

Kun perheen talous on tiukalla, maksamattomia laskuja tai yllättäviä kuluja saattaa tulla useammasta suunnasta. Kulutusluotolle ei määritellä tiettyä käyttötarkoitusta, vaan sen voi käyttää tarpeen mukaan mihin tahansa rahareikään. 

Jos esimerkiksi lapsen harrastukset tai lääkärikulut täytyy maksaa, kulutusluottoa voi käyttää huoletta niiden kattamiseen. Auton huolto, putkiremontti, puhelinlaskut ja vakuutukset voi myös hoitaa kulutusluotolla.

Mistä kulutusluottoa voi hakea?

Nopeiten ja helpoiten kulutusluoton saa haettua netistä ilmaisella hakemuksella. Netissä on paljon lainoja vertailevia sivustoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden vertailla lainat nopeasti. 

Myös kivijalkapankkiin voi mennä täyttämään hakemuksen ja pyytämään lainatarjousta ja joskus omasta pankista voikin irrota edullisempi laina, jos hakijalla on pankin kanssa hyvä maksuhistoria sekä vakuuksia tai takaaja.

Kannattaako kulutusluottoa hakea?

On syytä muistaa, että kroonisesti huonoa taloustilannetta ei voi ratkaista kulutusluotolla: yleensä laina vain pahentaa asiaa, sillä kuukausittainen lainanlyhennys tuo talouteen ylimääräisen kulun. 

Jos kuitenkin epävakaa taloudellinen tilanne on väliaikainen tai sinulla on raha-asiat kunnossa, mutta tarvitset apua suurempien yksittäisten kulujen kattamiseen, kulutusluotto voi olla hyvä vaihtoehto.

Ennen kulutusluoton hakemista on syytä vilkaista omaa budjettia ja taloutta ja ottaa huomioon kulutusluoton lyhennyksestä muodostuva kuukausittainen kulu. Laina on vastuu, josta on huolehdittava ja se tulee maksaa takaisin ajallaan sovitun aikataulun mukaisesti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *