Kattoremontti omakotitalossa

Talon katto on pitkäkestoinen hankinta, mutta väistämättä jossain vaiheessa tulee eteen se, että katto alkaa olla käyttöikänsä päässä. Oikein asennettu ja hyvin huollettu peltikatto kestää helposti 50 vuotta ja hyvin huollettu tiilikatto jopa 70 vuotta. Kun talon ikä alkaa olla 50 vuotta, niin silloin kannattaa miettiä katon kunnon kartoittamista ja perehtyä sen mahdollisiin vaihtotarpeisiin.

Katon kuntokartoitus

Katon kuntokartoitus kannattaa tehdä säännöllisesti joka vuosi. Kartoitus on helppoa tehdä itse vaikka aina keväisin ja syksyisin talon muiden huoltotöiden yhteydessä. Talon katosta kannattaa pitää kuntokirjanpitoa, johon merkitsee kaikki katon kunnossa tapahtuneet muutokset. Näin kattoa ja sen muutosten kehittymistä mahdollisesti huonompaan suuntaan on helppo seurata ja korjaustarpeet eivät tule yllättäen. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti katon läpivienteihin sekä muihin kohtiin, joissa on tiivisteet.

Jos talo on vanha, niin kattoon kannattaa tilata perusteellinen kuntokartoitus ammattilaiselta. Ammattilainen osaa tehdä tarvittavat testit ja suositella oikeaa tapaa huoltaa tai korjata kattoa. Hän tarkistaa läpiviennit sekä kattoturvatuotteiden ja vesikatteen kunnon.

Huonokuntoinen katto

Jos katon huono kunto pääsee yllättämään, niin remontti voi tulla todella kalliiksi. Ongelmiin ei kannata reagoida vasta sitten, kun kosteus on päässyt jo talon rakenteisiin. Silloin ollaan auttamattomasti liian myöhässä. Jos talossa on sisätiloissa ummehtunutta hajua tai jopa vuotoa sisäkatossa, niin eteen tulee luultavasti kattoremontti.

Kattoammattilainen tekee kuntokartoituksen pohjalta suosituksen siitä, että kannattaako katto korjata vai kannattaako teettää kattoremontti ja uusia koko katto. Jos täytyy teettää kattoremontti, niin ammattilainen osaa neuvoa sen, että mikä on paras remontointitapa.

Kattoremontti

Kattoremontti on suhteellisen kallis investointi, joten se kannattaa suunnitella huolellisesti. Se mikä on edullisin vaihtoehto, ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Katto on niin pitkäikäinen hankinta, että kulut kannattaa mielessään jakaa usean vuosikymmenen ajalle. Pitkäkestoinen hankinta kannattaa tässä asiassa. Kun remontti on suunniteltu huolellisesti, niin myös budjetti pysyy kasassa, eikä remontista aiheudu teettäjälleen liikaa stressiä.

Kattoremonttiin kannattaa valita luotettava ja kokenut tekijä, joka pystyy esittämään referenssejä aikaisemmista onnistuneista kattoremonteista. Näin voi varmistua siitä, että kaikki tehdään huolellisesti ja asennukset menevät varmasti oikein. Ammattilainen pystyy myös tekemään remontin nopeassa ajassa. Tämä varmistaa sen, että asumismukavuus säilyy, vaikka sääolosuhteet vaihtelisivat.

Vanha katto kannattaa korjata siinä tapauksessa, jos katossa on vain pieniä vikoja. Pienet viat ovat sellaisia pinnallisia vikoja, jotka on helppo korjata. Rakenteiden täytyy aina kuitenkin olla kunnossa.

Katon säännöllinen huolto on tärkeää

Kun muistaa huoltaa kattoaan säännöllisesti, niin se pysyy hyvässä kunnossa ja toimivana pitkään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *